Uitstellen? Maak er toch een einde aan!

Je weet donders goed dat als je je wiskunde huiswerk morgen niet af hebt, je de poppen aan het dansen krijgt, maar je kan het toch ook vanavond maken? Die avond is dat ene leuke tv programma op tv, “Ik doe het wel voordat ik ga slapen,” vertel je jezelf, maar na je favoriete programma, kun je écht niet meer. Je duikt je bed in, helemaal vergeten dat er tientallen formules op je zitten te wachten. De volgende ochtend herinner je je het ineens weer. Je neemt je voor het op school te maken, voor de les begint, maar eigenlijk heb je daar helemaal geen zin in en er zijn toch veel leukere dingen om te doen dan wiskunde, zelfs op school.

Time

Ik zeg dit omdat ik om je geef: Maak toch een einde aan dat eindeloze uitstellen van je! Je komt zo nergens aan toe en je zit al helemaal niet te wachten op die preek van je wiskunde leraar. Hij lijkt wel een boekverhaal te hebben geschreven voor uistellertjes zoals jij. Bereid je maar voor! Of, maak je huiswerk gewoons eens een keer. We weten allemaal heel erg goed  (bij de eerste fase van het uistellen al) dat je wiskunde huiswerk voorlopig niet eens bekeken zal worden. Toch blijven we het doen. Gelukkig heb ik een aantal tips!

Hou je agenda overzichtelijk. Dit is een hele belangrijke. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat ik helemaal niks af krijg als mijn agenda praktisch een puzzel is. Je hebt helemaal geen zin om vijf minuten te besteden aan het ontcijferen van je agenda. Je wilt in één oogopslag kunnen zien wat er klaar is en wat er nog gedaan moet worden. Markeer belangrijke dingen die moeten gebeuren, streep dingen die af zijn door en het allerbelangrijkste is toch wel echt; zet álles erin! Die ik-onthoud-het-wel-smoes heb je nou wel vaak genoeg gebruikt, vind je niet?

Untitled

Een andere handige tip is; hou je werkplek netjes. Je wilt natuurlijk meteen aan de slag kunnen wanneer je er tijd voor hebt en eerst nog je bureau bevrijden van een hele hoop onnodige onzin, daar zit niemand op te wachten. Bovendien, na het opruimen van je werkplek ben je vaak al helemaal uitgeput, dan komt er van huiswerk natuurlijk helemaal niks terecht! Hou het gewoon zo schoon mogelijk en wanneer je klaar bent met je werk, ruim je alles weer netjes op zodat je de volgende keer weer vlot aan de slag kan.

💕

Ook belangrijk is om zo snel mogelijk te beginnen. Wanneer je thuiskomt wil je misschien wel het liefst de rest van de dag op de bank hangen en dat is nou juist het punt. Zodra je met je bank in aanraking komt, zul je er hoogstwaarschijnlijk ook niet meer vanaf komen. Zorg daarom voor een lekker kopje thee voor jezelf als je thuiskomt en ga zodra het op is ook echt meteen aan de slag. Daarna kun je uren in je bed liggen, als je dat wil.

Beloon jezelf. Wees niet te streng voor jezelf en geef jezelf wat pauzes tussen het leren en huiswerk maken door. Wanneer je helemaal klaar bent met je werk kun je jezelf ook belonen met een lekker hapje. Je favoriete chocolade bijvoorbeeld of misschien een lekkere salade. Het kan allemaal, zolang het ervoor zorgt dat je je werk af krijgt. Oh en trouwens, raak die snoepjes dan ook echt pas aan wanneer je klaar bent met je huiswerk!

N

Geen internet is ook een belangrijke. Leg je mobiel, tablet en laptop allemaal ergens waar ze je niet af kunnen leiden. Je ouders zullen maar al te blij zijn als je ze even vraagt erover te waken tot je echt helemaal klaar bent. Geen ouders in de buurt? Je kan natuurlijk ook je WiFi en 3G-verbindingen uitzetten. We weten allemaal hoe interessant internet is, maar dat huiswerk moet toch echt af!

Ik hoop dat deze tips jullie een eindje op weg helpen. Heb jij nog tips? Laat ze achter in de comments!

Stay positive and keep smiling!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s